ScandiNatives

ScandiNatives

DanskSiouxVenskabsforening

Mine hjertebørn <3

Mødet med en ung indianer med skandinaviske rødder....

Livet i reservatet....Posted by Pia Sørensen Sat, January 06, 2018 18:18:33
Nogle møder skaber venskaber og bånd resten af livet og sådan har jeg altid haft det med Phillip - en ung Dakota indianer med rødder i Skandinavien.

Jeg mødte Phillip for første gang til en ceremoni i Native American Church - hjemme hos Wilfred en juni aften i 2014. Det er en aften, som jeg ser tilbage på med stor glæde og som gjorde et stort indtryk på mig.
Den dag blev det også tydeligt for mig hvor svært det kan være for dem at holde fast i deres egne traditionerne og ceremonier. Der er nemlig en del indianer, som har taget de kristne traditioner til sig og som har mistet forbindelse til deres egne. Det betyder, at den ceremoni som jeg deltog ikke var noget der blev talt åbent om. Ikke alle i det lille samfund satte nemlig ikke pris på at det foregik. Min ven Wilfred som stod for ceremonien er meget traditionel og prøver på alle tænkelige måder at indvie de unge, så det ikke går tabt.

Nå men tilbage til den her skønne aften i juni måned.... hen på aftenen ankom dem som skulle deltage i ceremonien - deriblandt Phillip. Det stod hurtigt klart at udover at være gæst og fra Skandinavien, så var jeg også den eneste kvinde - og slet ikke forberedt på hvad der nu skulle ske. Selve ceremonien begyndte ved solnedgang og sluttede ved solopgang og jeg kan huske jeg var enormt bekymret for om jeg kunne holde mig vågen hele natten. Dagen havde været fyldt med mange gøremål og jeg havde ikke fået sovet særligt meget.

Selve optakten til ceremonien var enormt smuk... det foregik stille og roligt mens Phillip og en af hans venner lavede bål og sørgede for at de sten, som skulle bruges i ceremonien var klar. Jeg kan ikke dele detaljerne i ceremonien, men den var utrolig smuk, rørende og intens. Selvom jeg følte mig på usikker grund var jeg i trygge hænder og de var super søde til at guide mig og fortælle hvad der skulle ske - og jeg kan fortælle dig at jeg havde ingen problemer med at holde mig vågen natten igennem smiley

Både før og efter var der rig mulighed for at tale sammen og da Phillip fandt ud af at jeg var fra Danmark, var det første han ville tale om "Vikings". Det viste sig efterhånden som vi fik talt sammen, at han havde rødder i Skandinavien - hans bedstefar var en af mange som immigrerede fra Sverige til USA. Det havde aldrig været helt let for Phillip fordi han som en ud af to i en stor søskendeflok havde en lysere hudfarve - hvilket skabt visse problemer da hans bedstemor havde svært ved at acceptere det. På grund af det havde han altid haft et kærligheds/had forhold til den del af hans rødder, men det syntes at ændre sig lidt med vores samtale om fælles forfædre. Det blev også begyndelsen på et venskab som fortsatte og udviklede sig efter jeg kom hjem til Danmark igen.

Phillip og jeg havde mange samtaler... om livet i reservatet, det indianske perlebroderi som han elsker at lave og som han er super dygtig til - og så er der lige drømmen om at komme til Europa og Skandinavien for at rejse rundt. Vores samtaler forgik via facebook og lige pludselig fra den ene dag til den anden kom han ikke online mere - siden den 9. juli 2015, har jeg ikke hørt fra ham.
Jeg begyndte straks at spørge dem jeg kender i Crow Creek om de vidste hvad der var sket eller hvor han var.... men ingen kunne rigtig fortælle mig noget - ikke andet end at han var kommet i fængsel, men ikke noget om hvorfor eller hvor. I juni 2016 skrev jeg så til hans bror, og først her for nylig har han responderet på min besked.
Med hans hjælp ved jeg nu hvor han er... og jeg ved at han psykisk har det meget svært og ofte selv beder om at komme i isolation. Det gør mig virkelig ondt og jeg håber at mit brev, hæftet med soduko og lidt dansk juleslik som jeg sendte op til jul - har givet ham et smil på læben.

Nu går jeg så og venter spændt på respons, jeg håber at han er nogenlunde okay - at han snart kan komme ud og fortsætte sit liv og forfølge hans drømme og blive genforenet med sin familie og hans datter <3 Bålstedet ude foran selve bygningen hvor ceremonien blev afholdt.
- Crow Creek Reservatet 2014


  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.